Stemcentrum ZOL

In 2010 startte de dienst Keel-, Neus- en Oorziekten van het Ziekenhuis Oost-Limburg met een multidisciplinaire stemraadpleging. Tijdens deze raadpleging wordt de stempatiënt onderzocht door Dr. Griet Laureyns, KNO-arts gespecialiseerd in foniatrie, én de logopedisten/stemtherapeuten Greet Meyers en Gert Leunen. Voor (amateur)zangers wordt een uitbreidend zangtechnisch onderzoek gevoerd door zangcoach Sarah Peire.

Doelgroep

Deze raadpleging is speciaal gericht naar mensen die hun stem intensief gebruiken. Vooral professionele stemgebruikers worden hier uitvoerig onderzocht en behandeld.

KNO-onderzoek

Dit onderzoek wordt afgenomen door Dr. Griet Laureyns, KNO-arts gespecialiseerd in foniatrie. Via de mond of langs de neus kunnen de stemplooien in beeld worden gebracht met een camera. Het laryngoscopisch onderzoek geeft een algemeen beeld van de stemplooien, waarbij eventuele letsels worden bestudeerd. Het videostroboscopisch onderzoek toont ons het golfpatroon van de stemplooien via een optische illusie door gebruik te maken van een flitsende lamp. Op die manier kunnen subtiele letsels aan het licht gebracht worden. Stemcentrum ZOL is ook uitgerust met een kymograaf. Deze specifieke apparatuur kan nòg kleinere letsels  aantonen op basis van een zeer kort fragment van de trillende stemplooien.

Logopedisch onderzoek

Voor het logopedisch onderzoek kom je terecht bij logopedisten Greet Meyers en Gert Leunen, beiden gespecialiseerd in stemtherapie & -coaching. Vanuit hun observaties en onderzoeksresultaten worden tips en een advies geformuleerd naar de patiënt. Het stemonderzoeksprotocol bevat volgende onderdelen:

Bij aankomst vul je de vragenlijst ‘Voice Handicap Index‘ in. Deze meet de impact van het stemprobleem op de levenskwaliteit.

Eerst kom je terecht bij logopediste Greet Meyers. Via een anamnesegesprek bevraagt zij de stemklacht, de huidige mogelijkheden en vereisten. Daarnaast zal zij via spontaan spreken en gestandaardiseerde teksten verschillende aspecten omtrent het ‘spreken’ subjectief beoordelen: lichaamshouding, spierspanning, adem, stem, articulatie, etc. Een belangrijke meting binnen deze onderzoeken vormt de GRBASI-schaal (Hirano, 1981). Deze schaal meet de stemkwaliteit aan de hand van diverse parameters: algemene stemkwaliteit (G), ruwheid (R), wilde lucht (B), stemzwakte (A), gespannenheid (S) en instabiliteit (I).

Logopedist Gert Leunen focust zich op de afname van de akoestische metingen. Via diagnostische software verkrijgen we een objectieve analyse van de stemkwaliteit en de huidige mogelijkheden. De metingen gebeuren in een geluidsdichte cabine. Hierdoor wordt het stemgeluid niet verstoord door de akoestiek van de ruimte en het omgevingslawaai.

Zangtechnisch onderzoek

(Amateur)zangers kunnen voor een zangtechnisch onderzoek terecht bij zangcoach Sarah PeireTijdens dit onderzoek wordt aan de hand van oefeningen en eventueel repertoire de kwaliteit van de zangstem in de verschillende registers nagegaan. Daarnaast worden andere aspecten zoals ademhaling, ademvoering, houding, articulatie,… geobserveerd, stemhygiëne en stemopwarming worden besproken. Er wordt nagegaan of stemtechnische bijsturing een positieve invloed kan hebben op de stemkwaliteit en de mogelijke stemproblematiek.

Algemeen besluit

Nadat het KNO-onderzoek, het logopedisch onderzoek en eventueel het zangtechnisch onderzoek zijn uitgevoerd worden alle resultaten multidisciplinair bekeken en wordt er een gemeenschappelijk besluit gevormd. Dit besluit houdt een diagnose en een behandelingsplan in. Overleg wordt gepleegd tussen de patiënt en de medewerkers van het Stemcentrum.

Administratie en afspraken

Gezien dit multidisciplinair gebeuren heel wat organisatie vergt, doen we voor alle administratieve zaken, het maken van afspraken en het beantwoorden van vragen beroep op Linda Vleeschouwers. U kan haar bereiken via 089 35 42 29 met duidelijke vermelding voor het ‘Stemcentrum ZOL’. Linda is ook steeds bereikbaar via linda.vleeschouwers@kno.be

Komende data

De raadplegingen starten steeds om 17u30. U dient hiervoor op voorhand een afspraak te maken via bovenvermelde gegevens. De raadplegingen gaan door in Ziekenhuis Oost-Limburg: Campus Sint-Jan (Schiepse Bos 6, 3600 Genk).

Donderdag 18 oktober 2018

Donderdag 15 november 2018

Donderdag 29 november 2018

Donderdag 13 december 2018

Artikel Zolarium (2014): “Stemcentrum brengt meer dan enkel een medisch aanbod.”

Artikel Zolarium: Stemcentrum voor professionele stemgebruikers

Artikel Zolarium (2012): “Stemcentrum voor professionele stemgebruikers”

45th Voice Symposium Plihadelphia juni 2016 (vlnr: Sarah Peire, Greet Meyers, Dr. Sataloff & Gert Leunen)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016): “Op de foto met Dr. Sataloff” (v.l.n.r.: Sarah Peire, Greet Meyers, Dr. Sataloff & Gert Leunen)

45th Voice Symposium Philadelphia:  "Klaar voor het gala!" (v.l.n.r. Sarah Peire, Gert Leunen & Greet Meyers)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016):
“Klaar voor het gala!” (v.l.n.r. Sarah Peire, Gert Leunen & Greet Meyers)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016):  "Sarah en haar nieuwe idool." (v.l.n.r.: Sarah Peire & Dolora Zijack)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016):
“Sarah en haar nieuwe idool.” (v.l.n.r.: Sarah Peire & Dolora Zijack)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016): "Mara Behlau, een toplogopediste die het volg steeds weet in te pakken!" (v.l.n.r.: Mara Behlau & Gert Leunen)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016):
“Mara Behlau, een toplogopediste die het volk steeds weet in te pakken!” (v.l.n.r.: Mara Behlau & Gert Leunen)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016) (v.l.n.r.: Gert Leunen, Kristin Tanner & Greet Meyers)

45th Voice Symposium Philadelphia (2016) (v.l.n.r.: Gert Leunen, Kristin Tanner & Greet Meyers)

New York (2016): "Een privéles over Vibrant Voice Technique met Elissa Weinzimmer" (v.l.n.r.: Elissa Weinzimmer & Greet Meyers)

Vibrant Voice Technique: private lesson New York (2016):
“Elissa laat ons kennismaken met de verschillende vibrators.” (v.l.n.r.: Elissa Weinzimmer & Greet Meyers)

New York (2016): "Oefenen met Vibrant Voice Technique" (v.l.n.r.: Gert Leunen & Elissa Weinzimmer)

Vibrant Voice Technique: private lesson New York (2016):
“Oefenen met Vibrant Voice Technique” (v.l.n.r.: Gert Leunen & Elissa Weinzimmer)

10th PEVOC symposium Prague (2013) (v.l.n.r.: Griet Laureyns & Gert Leunen)

10th PEVOC symposium Prague (2013) (v.l.n.r.: Griet Laureyns & Gert Leunen)